Startpagina
vrijdag 31 oktober 2008
leuke dagen gehad?

vanochtend 31 oktober laatste sessies. Een instructor verpleegkunde in een veel te kleurig t-shirt en een it-ontwikkelaar die de vraag over het gewicht van zijn staf letterlijk opvat, hetgeen gezien zijn omvang begrijpelijk is. opeens zitten we in een operatiekamer in second life, wat zo veel wil zeggen dat je hier rustig patienten kunt behandelen tot de dood er op volgt, want na secondlife zijn er nog vele levens. Vooral om een beslissing te kunnen leren nemen is 2nd life nuttig, zo wordt betoogd. ik heb met 2nd life toch altijd zoiets van: het first life is al zo leuk, daar kan geen 2e tegen op.

Andere sessie leek wel spannend; de cursus ontworpen als game. Een zeer ervaren game ontwerpster legde uit dat ze beloning en variatie had gestopt in een cursus web-tools. Grappig was dat ze de powerpoint niet liet meedraaien met haar verhaal. Toen dat eenmaal lukte leek ons ganen toch avontuurllijker en spannender. wel een erg goed idee.

En dan de slotsessie. Menigeen zag daar om uiteenlopende redenen van af. Het feest (in de citywalk van universal studio's en in en aan barren daarna) of teveel als klapvee moeten optreden waren de meestgenoemde. die collega's hadden pech. Er was een bevlogen verhaal van de Obama van it-higher education: Freeeman Hrbowski van de university of Maryland, Baltimore. In een kundig opgezet betoog neemt hij de (niet meer zo volle) zaal mee in zijn enthousiasme voor een e-strategy. De voorbeelden zijn persoonlijk en raak. Om het verschil tussen de generaties te laten zien komt er een voorbeeld van zijn oma die na twee keer gezakt te zijn voor de 'burgerbekwaamheidstest', de derde keer slaagt en mag stemmen....
Dit alles lang voor het digitale tijdperk, maar oma had wel samen met de groep rondom haar de vragen uit haar hoofd geleerd. Een filmpje over digitaal storytelling geeft omgekeerd weer een mooie illustratie van hoe de digitale technieken voor ouderen (maar ook voor anderen) behulpzaam kunnen zijn om hun verhaal op te tekenen, dat anders niet wordt gehoord. Een leuke site komt ook nog langs: www.usdemocrazy.net geeft een grappig beeld per staat en levert inzicht in het ingewikkelde kiessysteem. Hrbowski geeft een illustatie van het gebruik van supeercomputers bij genetisch onderzoek, dat wordt verricht in een afdeling die heel multinationaal is samengesteld. Tenslotte nog wat challenges neergelegd: aantallen indiers en chinezen die hoger onderwijs volgen benaderen bijna de totale bevolking van de USA, waar slechts een derde hoger onderwijs volgt.

Aan het slot wordt Obama een beetje Billy Graham (thoughts, words, actions, habits, character, destiny), maar dat is onze hollandse nuchterheid. En het is hem vergeven na het indrukwekkende statement over diens persoonlijke doel dat hij voorlas uit de facebookpaina van een onlangs overleden student.

Nagenietend met een dubbele espresso bepalen we nog even de it-strategie van de mbo sector, daarbij en passent universiteiten en hbo meenemend, en we wandelen voldaan in de zon naar het hotel. Halloween neemt de plaats in van Educacuse in het immense conferentie centrum.
Dat heb je ook met it: trick of treat!

happy halloween. Johan de Jong


General closing session: Dr. Freeman Hrabowski UMBC :-)

de laatste sessie... straks naar huis (de helft van de groep is al weg..)

De sessie begint met een russisch poppetje-rondje: er komt iemand die iemand voorstelt, die iemand voorstelt, die iemand voorstelt, die iemand voorstelt, die iemand voorstelt..... en daarna komt een inspirerende donkere man: Dr. Freeman Hrabowski.

IMG_2244

IMG_2246

IMG_2250

 

 

 

Hrabowski stelt de vraag of de zaal denkt of er meer hoog opgeleide kinderen zijn in amerika of in china en india samen. Een enkeling denkt dat er meer in india & china zijn... In feite, vertelt hij, dat er daar netzoveel slimme mensen zijn als de vs inwoners heeft. Volgens Hrabowski moet de vs vooroplopen in creativiteit en technologie en daarin vooroplopen.

De kernvraag why does IT matters to the president (of a university): Volgens Hrabowski kan verandering worden gerealiseerd mbv IT. IT als catalysator.

Daarna vertelt hij o.a. over groupwork - werken in teams. Dit werken in teams wordt ondersteund door het gebruik van computer. Hij gelooft dat het werken in groepen en met computer leidt tot hogere/betere resultaten bij de studenten.

Amazon gebruikt analitische software om te voorspellen welke boeken je wilt komen, maar binnen het onderwijs doen we dat eigenlijk nauwelijks om het succes van studenten te kunnen voorspellen. (dat ga ik maar eens oppakken binnen het ROCvA in het kader van Aanval op de Uitval!!)

Life is beautiful.
watch your thoughts they become your words,
watch your words they become your actions,
watch your actions they become your habits,
watch your habits they become your character,
watch your character, they become your destiny.
life is beautiful.

Inspirerend...!!
Maaike

(maar vul me alsjeblieft aan!)


donderdag 30 oktober 2008
KPC Group Overseas
Grappig, we gaan alweer bijna naar huis als ik erachter kom dat Patrick Debats, een van de deelnemers aan onze reis, ook een eigen weblog bijhoudt waar inmiddels een aantal leuke berichten staat.
Neem daarvoor een kijkje op: kpcoverseas.blogspot.com

Google Apps sessie
Ondanks dat de zaal goed verstopt was, en veel bezoekers in het beursgebouw verdwaalden op weg naar de sessie van Google, was de opkomst zo groot dat we buiten moesten meeluisteren. Velen luisterden toe naar een verhaal over hoe de universiteit van Zuid Californie met Google en Shiboleth voor alle studenten levenslange e-mail accounts had aangemaakt, Google talk had geintroduceerd en er was "yet more very interesting stuff to come".

Bijdrage van Judith Kuiperi
We hebben het hier over een heel grote zaal met aan 3 zijden meerdere deuren. Achter al die openstaande deuren stonden en zaten mensen om een glimp van de presentatie op te vangen! Toevallig kwam ik langs en kreeg de laatste sheets mee met lessons learned en onopgeloste zaken. Wat me opviel is dat e-mail adressen niet verwijderd kunnen worden en verkeerd ingevulde accounts (bijv. de naam) ook niet kunnen worden aangepast!
(noot van Willem Karssenberg)

Donderdagochtend, General Session - Moira Gunn, The facts of life in the High-Tech Age


Moira neemt ons mee naar het verleden, de geschiedenis van de pc.
IT was eerst (nu niet meer dan??) bezig met beheer. CONTROL. Bang voor wijzigingen.

Moira geeft aan dat we toch vooral ons niet druk moeten maken over de ontwikkeling in de technologie. het gebeurt om ons heen, je moet het niet willen beheersen of controle op uitoefenen. De constante is, dat het gaat om informatie.

Informatie is de constante.

Iemand anders nog iets aan te vullen op deze sessie??? Ik hoop het!!

Maaike.


Featured Speaker: Sarah 'intellagirl' Robbins SocialMedia and Education: the Conflict between technology and institutional Education, and te Future

8.15 uur, net wakker en nu al een interessant verhaal!

Or How I learned to stop worrying and Love the Web (prof. Edupunk)

Sarah heeft vier kinderen waar ze leuke voorbeelden over geeft: leren is veranderd.

-Many of the benefits of institutional learning can now be accomplished via social media. Wat een school biedt, kan social media ook bieden, stelt Sarah.

Wat kan een school bieden - volgens de school:
-lidmaatschap van groepen
-deelnemen aan discussies
-toegang tot bronnen (bibliotheken, docenten)
-officieel gerenommeerd diploma
-vaardigheden voor werkzame leven vergaren
-hulp bij het vergaren van kennis

Maar wat kun je doen met 'social media'? (facebook, twitter,linkedin, wiki, blog, flickr)
-self expression
-delen van enthousiasme over gemeenschapplijke interessen, peer review
-toegang tot experts en beroemdheden (www.TED.com, inspired talks by the worlds greatest thinkers and doers !)
-verbeteren van persoonlijke en professionele reputatie (linked-in)
-delen van vaardigheden (vb google eens op 'You Suck at Photoshop', dat zijn filmpjes over photoshoppen, grappig , om het te leren, gemaakt door iemand die geen werk had en nu via deze filmpjes geld verdient!)

Social Media verandert:
-je kunt zóveel mensen bereiken!
-je kunt je zo goed uitdrukken (foto's, kunst)

Over communicatie:
-All communication is educational: je leert van communiceren.  Elke keer dat je met iemand communiceert, leer je iets. Elk gesprek. Elk contact. (Ja!!!)
-Dialogic communication allows for more community: exchange of ideas: Je leert meer in discussie/twee weg communicatie dan in 1 weg communicatie.)
-Social media creates new ways to learn without the communities and structures created by institutions.

Wat kan een docent nog toevoegen, wat kan een docent nog doen?
-informatie wordt democratisch (wikipedia)
-gemaakt door amateurs (youtube)
-gedistribueerd (www.delicious.com (social bookmarking site))

Dus de rol van de docent verandert, de ideen van Sarah zijn:
-docenten zijn niet meer de naar kennistoegangspoort
-de rol van docenten verandert: je kunt van meer bronnen gebruik maken als docent
-docenten moeten studenten leren om te leren in de wereld van informatie
-docenten kunnen het belang aangeven van de bijdrage aan de gemeenschap
-omgaan met studenten als meer ervaren peers, je hebt alleen maar meer ervaring.
-je kunt een gids zijn bij het bewandelen van het pad door de studie heen: begeleiding

In a world of Social Media, Educators are more important than Ever
Het is de uitdaging om ermee om te gaan. Je kunt het niet meer ontkennen.
Het gaat overigens niet om de tools op zich. het gaat om ermee omgaan. waat je ermee kunt. De school moet ervoor zorgen dat docenten weten hoe ze tools kunnen inzetten in het leerproces. Dat Ermee wordt gewerkt en niet Eromheen.
Wij zijn de laatste generatie die nog weet hoe de wereld eruit zag voor social media...

Bereiken van Intellagirl?
IMG_2223 
Maaike

(johan zat er ook bij en zal zijn bespiegelingen nog toevoegen!)


weblog van ROC Eindhoven
ook de deelnemers van ROC Eindhoven houden een eigen weblog bij waar ze uitgebreid verslag doen van de studiereis. Hieronder een uitgebreid verslag van de eerste conferentiedag die uiteraard ook op hun eigen weblog te lezen is.

Eerst registreren, de jongens achter de logistiek hebben goed begrepen hoe je dit voor grote groepen mensen organiseert. Zelf je data nog eens checken, na een akkoord automatisch printen bij de medewerker die de ID controle doet en een basisset uitreikt. In en erg grote hal kan ieder op z’n gemak de aanvullende spullen naar keuze ophalen.
We hebben met onze groep afgesproken dat we zoveel mogelijk de weblog gebruiken om informatie te delen. Met onze achterban maar ook met andere congresgangers. Wellicht kunnen meerdere ROC’s in de toekomst op deze wijze de wisdom of crowds inzetten. (merk dat ze bij ROC van Amsterdam en ROC Flevoland dit al begrepen hebben)

1. Keynote: The unique human brain; clues from neurology.
prof. V.S. Ramachandran, directeur van the center of brain and cognition, University of San Diego, California
Een populair-wetenschappelijk verhaal over de uniciteit van de menselijke hersenen.De connecties in de hersenen zijn niet vast en vesrspringen op basis van de prikkels die ze binnenkrijgen. Doorgronden van bekende ‘ hersendefecten’ en neurologische afwijkingen kan inzicht geven in het daadwerkelijk functioneren van de hersenen. Fantoompijn bijvoorbeeld, pijn aan niet meer aanwezige, geamputeerde ledematen, is een bekend probleem. Door met spiegels te suggereren dat de nog aanwezige ledemaat de geamputeerde ledemaat voorstelt wordt een visuele prikkel naar de hersenen gezonden die de verkramping van de afgesneden zenuwen opheft.Onderzoek naar het assioceren van geluid en getallen met kleuren, synesthesia genaamd, biedt aanknopingspunten om te komen tot echt begrip van hoogwaardige hersenfuncties zoals abstracties en metaforen. Het is evident wat meer begrip van deze hoogwaardige hersenfuncties zou kunnen betekenen voor het onderwijs.

2: Complete online Class
Chuck Sorcabal; San Antonio Community college, Walnut, California
Inhoud: Sturing van de cursus , live web conferencing en multimedia gemaakt door docenten.
Presentator heeft 6 jaar ervaring in on-line learning op gebied wiskunde. Zijn motto is dat je door eenvoud en gegarandeerde persoonlijke ondersteuning goed on-line learning kunt bedrijven.
Gebruikte pakketten; ELO: Blackboard, web conferencing : Nettutor, cursus materiaal: Coursecompass en voor de movies: Screenwatch. Via het pakket link systems is een worldwide white board te gebruiken.Een live sessie webconferencing volgt. Met collega in Los Angeles is er een kort overleg. Een schermafdruk plakt hij eenvoudig in een gedeeld scherm. Verder overleg met collega uit LA volgt.
Gebruikt platform voor spraak is flash ondersteund via een macromedia flahcommunications server. VOIP / flash (volgens spreker 250 $ eenmalig bedrag). Aanpak is Spartaans en goedkoop, verder eenvoudig in het gebruik.
Het is zinnig om later te onderzoeken of dit pakket in het Nederlands te verkrijgen is. Spreker geeft aan dat het veel goedkoper is dan vergelijkbaar pakket Elluminate. Programma is erg basaal van opzet. Gebruik van screenwatch is met name aan te bevelen vanwege de lage serverbelasting. Het loopt via een windows media server. Maken van eenvoudige multimedia is mogelijk met het pakket “smart notebook”. De op deze wijze ontstane data kan middels screenwatch uitgeserveerd worden.
Zoals eerder vermeld is het belangrijkste item bij on-line leren de persoonlijke aandacht en communicatie. Om on-line learning als extra geldstroom binnen het BVE veld in te richten dient men daar met name oog voor te hebben.
Niet de focus zetten op technische fratsen. Keep it simple!

3. Distant Learning: The addition of Rich Media and an assessment of Outcomes
Tracey Chapman, executive director eLearning, Creighton UniversityDe presentatie gaat over het invoeren van distant learning binnen de studie Farmacie van Creighton University. Dit is uniek. Binnen dit vakgebied in de VS werd distant-learning nog niet eerder toegepast.De presentatie startte met enkele welbekende risico’s van distant learning zoals isolement van de student, kleine scope op het vakgebied, weinig intellectuele interacties. Creighton University heeft duidelijke uitgangspunten rond ict in onderwijs. Een punt wat eruit springt en ook binnen ROC Eindhoven wordt onderschreven is dat ict gebruik in volledige harmonie moet zijn met de uitgangspunten van het primaire proces en de missie en strategie van de instelling. Bovendien ligt de crux bij de medewerkers. De techniek volgt altijd.
Op basis van experimenten met afstandsonderwijs heeft de Creighton University een groot aantal data verzameld. Na interpretatie van deze data werd duidelijk dat aan succesvolle faculteitsbrede inzet van afstandonderwijs binnen de opleiding farmacie de volgende beslissingsmatrix ten grondslag ligt:
  • Audio
  • Video/data
  • Video-instructeur
  • Automatische synchronisatie geluid-beeld
  • Automatische start van live video-colleges
  • Windows Media
  • Aanbod op verschillende stream-snelheden
  • Mate van onzichtbaarheid van apparatuur benodigd voor distant learning

Het proces van de inhoudelijke keuzes voor afstandsonderwijs binnen de opleiding farmacie van Creighton University werd verder niet toegelicht, de lezing zoomde duidelijk in op de technische aspecten.De problemen die tot nu toe optraden waren vrijwel zonder capaciteits- en betrouwbaarheidsproblemen van netwerk en servers. Iets wat niemand die bij majeure ict-in-onderwijsprojecten betrokken is, vreemd in de oren zal klinken.In de beginfase werd de content nog laagwaardig aangeboden, in de vorm van documenten en grote, lineaire videobestanden. Volgens de spreekster zowel op technische als inhoudelijke gronden.
Dit zien we bij ROC Eindhoven ook bij het initiële gebruik van Fronter.In de vervolgfase zal dit op hoogwaardige en sophisticated wijze kan gebeuren. De beslissingsmatrix geeft hier de technische richting voor aan. Hoe content inhoudelijk/onderwijskundig het best digitaal toegankelijk kan worden gemaakt is een uitdagend vraagstuk waar wij ook druk doende mee zijn. Helaas werd hier niet op in gegaan…

4. Fostering Learning in the Networked World: The Cyberlearning Opportunity and Challenge
Christine L. Borgman
In deze inleiding is een rapport gepresenteerd van de National Foudation Task Force on Cyberlearning. Aan de orde is geweest:

  1. Wat is cyberlearning
  2. Waarom is het belangrijk
  3. Waarom juist nu
  4. De uitdagingen voor de task force
  5. Aanbevelingen.

De commissie ziet cyberlearning als: ‘learning that is mediated by networked computing and communications technologies.
De onderstaande schets van de student in 2015 geeft antwoord op de volgende drie vragen:
Imagine a freshman college student in the year 2015. She has grown up in a world where learning is as accessible through technologies at home as it is in the classroom, and digital content is as real to her as paper, lab equipment, or textbooks. In high school, she and her classmates engaged in creative problem-solving activities by manipulating simulations in a virtual laboratory or by downloading and analyzing visualizations of real-time data from remote sensors. Away from the classroom, she has had seamless access to school materials and homework assignments using inexpensive mobile technologies. She continues to collaborate with her classmates in virtual environments that allow not only social interaction with each other but also rich connections with a wealth of supplementary content. Her teacher has tracked her progress over the course of a lesson plan and compared her performance across a lifelong digital portfolio, making note of areas that need additional attention through personalized assignments and alerting parents to specific concerns. What makes this possible is cyberlearning, the use of networked computing and communications technologies to support learning. Cyberlearning has the potential to transform education by enabling customized interaction with diverse learning materials on any topic, from anthropology to zoology. Todays students already enter the university with high expectations for the use of technology in their learning and for maintaining relationships with their high school classmates, wherever they may have scattered for college or career. The educational system must respond dynamically to prepare our population for the complex, evolving, global challenges of the 21st century. Advances in technology are poised to meet these educational demands. Cyberlearning offers new learning and educational approaches and the possibility of redistributing learning experiences over time and space, beyond the classroom and throughout a lifetime.
http://hosted.mediasite.com/hosted5/Viewer/?peid=8886aafee0a444bca4f5acdb063dbd0a

De (niet echt opzienbarende) aanbevelingen van de Task Force zijn:

  1. Bouw een levende ‘cyberlearning’ omgeving (laat best practises zien, werf talent op dit gebied, promoot samenwerking )
  2. Installeer een platform waarin kennis en ervaring gedeeld wordt. Dit platform moet ondersteund worden en er moet hulp komen van experts. Bestaande platforms zijn: NSDL, ITEST
  3. Benut de ‘ transformative power’ van technologie:
  4. Promoot open ‘ educational resources’ (idee om over door te praten) : pleidooi om content open te stellen voor andere scholen en projecten te satarten . Met de kwaliteit van de content wordt volgens de spreekster als volgt van zelf goed: ‘ good stuff bubbles to the top’.
  5. Projecten blijven sponsoren.
    Het volledige rapport is via de volgende link te downloaden: http://www.nsf.gov/pubs/2008/nsf08204/nsf08204.pdf

5. Does Technology Impact Students Success?
Brian K. Baker; Timothy Murphy, Montgomery college
Een presentatie van een onderzoek op welke wijze IT bijdraagt aan het succes van de student. Een onderzoek gebaseerd op de kenmerken van “Generatie Einstein”, de zogenaamde multitasking studenten met meerdere emailadressen. Minder bedreven studenten staan al bij het begin van de studie op achterstand. De nieuwe generatie studenten is gericht op individueel studeren gericht op het gebruik van alle technologische mogelijkheden. Doelen van de individuele (Amerikaanse) student:

  • Stay connected, 24/7 communication.
  • Stay in Control
  • Continuing access to information, learning by computer

Er is een verband gevonden tussen sociale herkomst, opleidingsniveau en sexe. Bepaalde groeperingen zijn beduidend minder ingevoerd in het gebruik van nieuwe technologie. In het onderzoek is aangetoond dat naarmate de studenten jonger zijn de computervaardigheden groter worden.
Aanbevelingen om de toegankelijkheid te vergroten is bij aanvang van de studie de IT-vaardigheden te onderzoeken (bij de intake) en de toegankelijkheid te vergroten voor de minder bedreven studenten d.m.v. cursussen. Afstemmen op “special needs of de students”.
Tevens wordt aanbevolen in het onderwijs vaker gaming en implementatie in skilllabs toe te passen.

6. Distance Learning: Judging the Impact of Rich Media Classroom Activities
Tracy Chapman, Alyne Wize, Creighton University
Een presentatie van een implementatie traject van een systeem waarmee studenten op afstand kennis kunnen nemen van de inhoud van een gegeven college.
Het doel was afstandleren mogelijk te maken met studenten die toch graag een uitleg van een docent willen hebben. Het systeem voorziet in een automatisch gemaakte opname van een college, 3 minuten voor aanvang tot 3 minuten na afloop worden alle docentactiviteiten geregistreerd. 12 minuten na afloop van het college is de opname beschikbaar op internet voor de studenten die ingeschreven hebben voor afstandsleren.Er zijn twee collegezalen ingericht met opname apparatuur en alle docenten hebben training gehad.
Opbrengst:
Betere colleges, docenten bekijken achteraf hun les en leren daarvan, intercollegiale ondersteuning,
Het uitwisselen van goede presentaties,
Registreren van gastcolleges
Het kan gebruikt worden bij studiekeuze, pr-activiteiten etc.
Het helpt de non-verbale aanwijzingen van de instructeur /docent zichtbaar te maken
Nadelen:
angst dat studenten niet meer naar de less gaan
angst dat opnamen gebruikt kunnen worden voor functioneren / beoordelen.
angst dat een fout gemaakt wordt in de les en dat collega’s dat zien.

Elk jaar worden nieuwe opnamen gemaakt om de ontwikkeling van de inhoud van het onderwijs niet te blokkeren.

7. The Global Classroom: Integrated Approaches to Sustainable Development Practice
Rob Garfield Columbia University
Twaalf onderwijsinstellingen in 5 continenten werken samen in een onderwijsprogramma. Cultuur verschillen worden benut om het programma inhoudelijk te verrijken. Er wordt gewerkt volgens het principe van de ‘global classroom’.Uitgangspunten van de global classroom zijn:1. er zijn live of taped colleges2. er is een gemeenschappelijke syllabus3. de zijn wekelijk live discussies tussen de studenten4. er wordt gewerkt aan gemeenschappelijke integrale opdrachten
Meer informatie is te vinden op: http://ccnmtl.columbia.edu/projects/globalclassroom/

Naast verslaglegging van lezingen is er bij diverse commerciële standhouders geshopt. Heb in een on-line presentation van Elluminate gezeten. Heb verder gesproken met werknemers van diverse firma’s. Voor Cor Konings was het gebruik van een smartboard voorzien van de laatste mogelijkheden een openbaring. Deze pdf geeft een beeld van de mogelijkheden.

Vanavond een gezamenlijk diner met alle CVI congresgangers in the Boston Lobster Feast. Het lijkt me een gezellige aangelegenheid om mee te mogen maken.

Willem van Dinther


woensdag 29 oktober 2008
Humor helpt in het onderwijs
De eerste presentatie die ik vanmorgen bezocht had als titel:
How to Use Technology to Be Funny and Successful
De presentator liep met een cd aan een touwtje om zijn nek. "Ja, je ziet tegenwoordig veel mensen rondlopen met een usb stick, maar daar hebben we bij ons op school geen geld voor".
De toon was gezet en zo lardeerde Peter M. Jonas, PhD, Chair, Doctoral Leadership Studies Department van de Cardinal Stritch University bijna z'n hele verhaal met de nodige grappen tussendoor, waarvan de meeste nog leuk waren ook.

Zijn verhaal is eigenlijk heel simpel.
Wanneer het aankomt op het onthouden van wat iemand gezegd heeft geldt het volgende:
  • After 10 min. 10% will be drifting off

  • After 15 min. 10% more will be taking mental vacations

  • After 20 min. another 25% will be dreaming of sexual fantasies

  • So, I have no apologies for the pleasure I am about to give 25% of you. (I expect a standing ovation at the end.)
Als je dus de aandacht wilt trekken of wilt vasthouden is het verstandig om de nodige humor te gebruiken in je verhaal.
"Once you get people laughing, they’re listening and you can tell them almost anything."
Herbert Gardner

Vervolgens komt hij met een zeer theoretische verhandeling over de werking van de hersenen waarbij hij regelmatig verwijst naar de openingsspeech van Ramachandran.
Uiteindelijk laat hij ook een paar plaatjes zien van hersenen, maar dat zijn andere dan we van de keynote gezien hebben:

Klik op de plaatjes voor een grote weergave.






Dan noemt hij:

Video
the technology of electronically capturing, recording, processing, storing, transmitting, and reconstructing a sequence of still images representing scenes in motion.
Pedagogy
the term generally refers to strategies of instruction, or a style of instruction.
En komt doodleuk met de term: Videagogy waarbij hij stelt

Words are 7% effective
Tone of voice is 38% effective
Non-verbal clues are 55% effective

Vervolgens krijgen we allerlei voorbeelden van videagogische filmpjes te zien
  • WHAT leaders say is not nearly as important as HOW they say it!
  • A dull message delivered by a charismatic leader will be more readily accepted.
  • However, an excellent message delivered by someone who is not interesting, will not engage the audience.

Dan doet hij ons mogelijkheden aan de hand om humor te gebruiken:

Use your PDA or iPhone to store funny top ten lists, jokes, cartoons, pithy sayings etc. to use when they fit the content of meeting or class.
Present funny awards at meetings.
Bring in funny and motivational speakers.
Tell humorous stories to make your point and allow students and staff to tell stories or jokes.
Let students use rap songs in class. You can use rap in speeches or meetings. The funnier the better—get you material on YouTube.
Find humorous electronic books for class, e.g. Statistics for Those Who Think they Hate Statistics.
Use exaggerated speech or facial expressions.
Directing and participating in learning-related games that give risk-free practice is typically a successful teaching tool.
Have your staff read humorous books that have a message. Books like, Leadership by Attila the Hun, The Art of Being Lazy, or any book by Scott Adams, the creator of Dilbert, can be both clever and informative.
Instead of professional development have a comedy troupe come in. Wavelength from Chicago is entertaining, funny, and they have a message.
Keep a list of jokes on your computer or PDA to use when students or staff get out of hand.
Some teachers simply take humor breaks and show funny videos from YouTube. You can even have staff or students nominate the videos to use.
Give funny prizes for the worst tie, funniest comment, first to attend a meeting.
Have trivia contests: www.funtrivia.com or www.trivia.com
Do not be afraid to laugh at yourself.

Om tenslotte te eindigen met de 10 wetten van humor:

  1. Develop a database of jokes, stories, sayings, puns, and material.
  2. You do not have to reinvent the wheel—steal your information.
  3. Always look for connections with your material.
  4. Be sure to plan out the jokes--Look spontaneous and be prepared.
  5. Collect overheads and be sure to label them or categorize them. Share jokes and cartoons with your colleagues. Be prepared.
  6. Keep track of the reactions you get with various jokes, stories, and activities.
  7. Look at reality for some of the funniest things to discuss and use.
  8. Do not be afraid to encourage students and staff to develop a sense of humor--Humor can be very contagious; let it happen.
  9. Just do it. Don’t be afraid to make mistakes.
  10. Be sure that you have tenure or a second career to fall back on before you try any of the suggestions.

Je kunt je voorstellen dat dit voor mij een bijzondere start was van de conferentie, maar wel een heel leuke!

De presentatie met daarin veel leuke cartoons is hier te downloaden. (Let op: 18Mb)


Zomaar wat impressies Educause
We zijn halverwege de eerste conferentiedag en ik heb besloten maar een sessie te laten lopen om even wat op adem te komen. Toen ik vanmorgen van het hotel hier naartoe liep dacht ik nog: "Als we nu naar huis zouden moeten zou mijn week al geslaagd zijn" en dan doel ik niet op het zwemmen, de uitstapjes, de heerlijke diners en ga zo maar door, maar op het vele werk dat al door alle deelnemers verzet is. Maar nu ik hier ben weet ik dat ik dit niet had willen missen! Wat een gebeuren... ruim 4000 mensen die bij elkaar komen om kennis uit te wisselen en ervaringen op te doen.
De openingssessie was (voor mij) uitermate interessant en werd prima gebracht in een fantastische ruimte met goed zicht en geluid. Een screen meer of minder lijkt hier niet zoveel uit te maken.
De eerste sessie die ik daarna bijwoonde ging over humor in het onderwijs. Het maakt niet uit welke presentatie (=les) je geeft, maar als je dat met humor doet blijft er zoveel meer hangen! Natuurlijk spreekt zo'n stelling mij heel erg aan en het leek dan ook meer op een show dan op een gewone presentatie, gelardeerd met prachtige cartoons en filmpjes, onderbroken door leuke grappen. Daardoor onthoud je veel beter wat er gezegd is (volgens nog steeds de stelling. De bijbehorende PPT zal iki opzoeken en hier linken.
Tweede sessie: "mashups, remixes and video culture. Engagin the youtube generation in the classroom". Gebracht door 4 mensen die mij niet echt veel nieuws vertelden maar wel een mooi beeld gaven over hoe men er hier mee omgaat. Kijk daarvoor bij Student projects at Dartmouth. De lunch daarna was massaal maar met voldoende zitplaatsen voor iedereen zonder een echte wachtrij. Mensen die ik tegenkom (zowel van onze eigen groep als die van Surf) zijn ook enthousiast ook al zit er hier en daar natuurlijk ook wel een mindere sessie bij. Hoop dat er vanavond meer verslagen binnen komen die we hier kunnen plaatsen!
Het filmpje hieronder schoot ik buiten voor een van de ingangen. De sherif rijdt hier dus gewoon op een Segway:

lees het verslag van de door mij gevolgde sessies wel of niet op...

Maaike Stam -informatiemanager bij het ROC van Amsterdam- plaatst behalve hier nog meer berichten op een eigen weblog dat ze samen met een paar anderen onderhoudt. Lees al haar berichten op:

rocvagoeseducause.blogspot.com


Gratis diner tijdens party Educause donderdag
Het diner tijdens de Educause party "Feel the spiirit" donderdagavond is gratis voor deelnemers aan de conferentie.
Het is BELANGRIJK dat je je badge ook die avond mee neemt, dit is je toegangsbewijs. Tijdens de party zijn softdrinks gratis. In je badge zit één bon voor een biertje / wijntje; eventueel meer alcoholica tegen betaling.

Er zullen ook bussen rijden naar de party.

General session - Ramachandran

Woensdagmorgen, kwart over acht. Een gigantische zaal met wel vijf reusachtige schermen staat voor ons klaar. Na het standaard rondje inleiders en rounds of applause komt een beroemd (?) hersenonderzoeker met zijn verhaal:

Miracles of the brain... Deze bijzondere man vertelt over een aantal bijzondere gevolgen van hersenbeschadiging en ook van het fenomeen dat als je een ledemaat mist, het nog steeds kunt voelen. Hij vertelt daarna over spiegeltherapie. Mensen met fantoompijnen kunnen daar soms vanaf komen door het gebruik van een spiegel: De opstelling van de spiegel suggereert dat de hand er nog is en de hersenen leren dat de hand werkt en bijvoorbeeld niet verlamd is waardoor de pijn of het gevoel verlamd te zijn, verdwijnt!

IMG_2196

IMG_2198

 

 

 

 

 

Een bijzonder verhaal, maar de relatie met onderwijs en ict...? Wel weer wat geleerd natuurlijk!!

Maaike

mn.stam@rocva.nl


CvI Ronde Tafel bijeenkomst
Ook enkele SURF-deelnemers schuiven aan bij de ronde tafel bijeenkomst die het Consortium voor Innovatie voor haar groep organiseert.

Het wordt een geanimeerde avond, waarin de aanwezigen enthousiast met elkaar in gesprek raken, nieuwe inzichten worden opgedaan, nieuwe contacten ontstaan onder het genot van een drankje (dank, Gert-Jan!) en een hapje. Ook een mooie gelegenheid om weer met andere collega's voor het diner af te spreken!

dinsdag 28 oktober 2008
Vrije dag Vinkjesdag
10 man in een busje -check IMG_2120Addy, Annemarie, Hans, Ed, Jannemieke, Gert Jan, Johan, Theo, Fred, Maaike on their way!
Typical american breakfast buffet - check heeeeerlijke blueberry muffins!
Varen met een airboat - check
(zoek de baby-gator...)
IMG_2143
IMG_2133  IMG_2141
aligatorknuffelen - check IMG_2165IMG_2157
Kennedy Space Centre - check IMG_2168  IMG_2171
Lucheon at the caffe & chocolat place in downtown Titusville- check Kerstbal gekocht - checkIMG_2173
Cappucino!!! (check)
Wasgoed gefotografeerd - check (voor toelichting neem contact op met... Annemarie!!) IMG_2175
Met de auto op het strand - check
Je mag niet harder dan 10 miles/hourIMG_2188
IMG_2181 IMG_2178
Met je voeten in the atlantic ocean - check IMG_2185 Maaike en
Gert-Jan durven het aan...
en dan nu ons hoogtepunt: Top Of Daytona! - check!!
Kijken naar Daytona Beach vanaf de 29e verdieping!!! (met drankje in de hand :))
IMG_2195 IMG_2190

bezoek 7 eleven voor chocola & beef jerky - check

(beef jerky heeft er weer een paar on-fan's bij...)

veel groetjes van deze 10!!!


Nog wat foto´s van Kennedy Space Center
Dinsdag, voordat de Educause conferentie onze tijd opslokte, waren we met enkele auto´s op bezoek bij de Nasa in Kennedy Space Center. Het huren van de auto's koste wat meer tijd, zodat sommige deelnemers inmiddels hun Educause badge konden ophalen. Maar rond half tien zijn we onderweg... naar blijkt eerst nog even site-seeing Orlando, om vervolgens het hotel nog een keer vanaf de highway te bekijken.

Het gebied rond Kennedy Space Center is ook qua natuur indrukwekkend. Ondanks de koude wind (vandaag voelt het volgens Floridanen aan als winter...) zien we zelfs enkele krokodillen.

We bezoeken via een bustour een aantal "sites", rijden langs de "bouwhal" van de Spaceshuttles, zien van afstand het lanceerplatform en lopen verbijsterd onder de enorme Shuttle door, die in een hal is blijven hangen, nadat het Lanceerprogramma werd afgeblazen. Zóveel materiaal om zó'n kleien capsule met astronauten te vervoeren en vooral de enorme hoeveelheden brandstof die daarvoor nodig zijn.

Ook indrukwekkend : de Controlroom, waar het allemaal gebeurd(e). Als we uiteindelijk ook de lancering nog ervaren in een simulatie (met leuke tips voor de game-makers onder ons), hebben we een uitstekende indruk gekregen van Amerikaanse luchtvaart programma.


Deze foto´s via mijn persoonlijke Flickr pagina. Let vooral op de krokodillen!

Snorkelen met koeien
Een aantal mensen uit de groep is afgelopen dinsdag gaan snorkelen in een gebied waar wilde zeekoeien de warmte van onderwaterbronnen opzoeken. Daar is een prachtige video van gemaakt waarvan hier een fragment.

Ook geplaatst bij Youtube

het is hard werken in bijna baracks country

werken als netwerken was in volle gang dit weekend. gesprekken in het vliegtuig, wachtend bij de bus, bij het ontbijt, bij een biertje in het hotel gaan toch vooral over ons werk. fijn als je daar,op afstand,de tijd voor hebt en neemt. maar het blijft maf wanneer je  lopend in seaworld onder tijgerhaaien en koeieneusroggen spreekt over de inrichting van competentiegericht onderwijs in noord brabant, den bosch of amsterdam. nat worden door drie fikse staartklappen van orca shamu brengt je dan gelukkig weer terug in de realiteit van de belevenis economie. intussen nog wel even de interessante web sites noteren vanuit den bosch (onderzoek gaming op kennisnet) en game-city warmond  www.gamesfactoryonline.com  (wi- fit bloopers!).

vandaag bezoek aan valencia community college. het eerste dat opvalt is dat in hun introducties de term competentiegericht onderwijs niet wordt gebruikt. het begrip 'articulation' (wat dachten jullie van 'doorstroomkwalificatiedossier', waarschijnlijk het lelijkste woord op deze blog) als instrument voor de doorstroom naar de universiteit valt des te meer. wat verder opvalt is dat de studenten een rol spelen bij het leren van andere studenten, daar kunnen wij volgens mij weer iets van leren. de president (stanford shugart) vertelt terwijl hij onze vragen beantwoordt, enthousiast over de grote stap vooruit in zeggenschap die is gedaan. van de 3000 colleges in de usa werkt zeggenschap van het personeel maar op 300 plekken. het gaat niet meer om ja of nee zeggen (als een soort rechter) tegen de voorstellen van het management, maar om gerichte betrokkenheid. verder veel bv. het strategisch plan, te vinden op: www.valenciacc.edu.

wel gek dat het gesprek bijna niet over de verkiezingen van volgende week dinsdag gaat, zou iedereen er van uit gaan dat obama gewoon wint? op tv zijn de ads van mccain aardig op de man gespeeld. we zien jo the plumber in vele gedaanten langs komen... obama..not ready. echt een vreemd idee: barack's country.

to be coninued...                                                        johan de jong


Flexibilisering in het Onderwijs

Kennisnetdiner: Orlando 27 oktober 2008
Onderwerp: Flexibilisering in het Onderwijs
Waarom (voorgerecht), Wat (hoofdgerecht), Hoe (dessert)
Verslag van Pieter Vorstenbosch

Waarschuwing: Dit verslag heeft niet de intentie volledig te zijn. Het geeft alleen impressies van de levendige discussie.

WAAROM
Aanwijzing: Houd rekening met het verschil tussen jongeren en volwassenen. Jongeren verkeren in een levensfase waarin zij niet direct keuzes kunnen maken over welke onderwerpen zouden moeten leren op dit moment. Volwassenen kunnen dit vanuit hun leef- en werkcontext wel.
Maatwerk is niet steeds nieuwe dingen verzinnen maar veelal standaardiseren. Met optimaal standaardisatie kun je maatwerk leveren.
We spreken af dat wet en regelgeving voor de uitkomst van deze discussie geen belemmering hoeft te betekenen.
Voor de jongeren van 16-20 is sociale cohesie behoorlijk belangrijk. Dat betekent dat er voor deze groep ook een limiet aan tijddifferentiatie zit.
Als je redeneert vanuit de toekomst van jongeren kun je in ons onderwijs twee richtingen onderscheiden: Voorbereidend op vervolg opleiding of voorbereidend op werk.
We moeten ook meenemen  dat
·         we leerlingen moeten voorbereiden op Life Long Leren
·         we een bepaald minimum garanderen waarin het bedrijfsleven vanuit het korte termijnsperspectief niet meer in geïnteresseerd is.
·         Leerlingen over het algemeen vinden dat de school eisen aan hen moet stellen
·         Leerlingen cijfers willen zien om hun eigen voortgang te monitoren
·         In het onderwijs we nog erg vaak vanuit groepen redeneren en niet vanuit individuen
Conclusie is dat flexibilisering moet, maar niet voor alle studenten. (doelgroepbeleid dus) Bijvoorbeeld omdat jonge studenten hun eigen maatwerk niet goed kunnen bepalen.
Samenvattend over het Waarom:
1.       Inspelen op verschillen tussen leerders die zich uiten in kenmerken voor het leerproces en doelstelling van de leerder
2.       Inspelen op de vraag van de snel veranderende maatschappij

WAT
(moeten/kunnen we flexibiliseren)
Tijd, variatie in curriculum aanbod, leerstijl, leerpsychologisch, EVC, distributie van het aanbod
Tijd gaat niet in alle gevallen op omdat je bij jongere leerlingen ook rekening moet houden met sociale cohesie.
Aanbod- en niveaudifferentiatie.
Casus Rekenniveau in deel C van LLB
Voor 60% is MBO eindonderwijs voor 40% niet. Toch is het rekenniveau gelijk.
Neem als voorbeeld een lasser die goed kan lassen maar minder kan rekenen.
Deze zou niet kunnen slagen terwijl wanneer hij uitstroomt naar het beroep toch prima zou kunnen voldoen. (Flexibiliseren in diplomering?)
Het lijkt er op dat de wijze waarop LLB gestandaardiseerd is de verkeerde manier is.
Aan de andere kant is er de vraag of flexibilisering niet nivellering in niveau in de hand werkt. (valkuil)
Leerstijl, leerpsychologie
We hebben te weinig ervaring met hierin te flexibiliseren.
EVC
Is het instrument om maatwerk aan te bieden maar ons systeem belemmert deze manier van werken. (denk aan kleine groepen)
Distributie van het aanbod
Online of onsite

HOE
Alles opdelen in kleine delen en voor ieder individu de verschillende onderdelen aan elkaar koppelen.
Voor de jongeren 16-19 verschillende arrangementen voorbakken.
Er van uitgaand dat leren niet lineair is en dat er informeel ook veel geleerd wordt zou je praktijk, theorie en EVC meer aan elkaar moeten koppelen.
Vakanties afschaffen en naar 24/7 model toegroeien. Je kunt bijvoorbeeld als leerling in (voormalige) vakantieperiodes deficiënties oplossen. Leegstand kost geld en onze gebouwen staan een behoorlijk percentage leeg. (12 op 52 weken)
Zouden we niet duidelijker moeten zijn wat we verwachten van onze leerlingen als het gaat om doelen en het leerproces?
Over het HOE wordt regelmatig verwezen naar de beperkingen die de wet ons oplegt maar de wet houdt minder tegen dan je denkt. Creatiever mee omgaan.


maandag 27 oktober 2008
Valencia Comunity College - a better place to start

Een warm welkom bij Valencia Community College! Er ligt voor iedereen een tas met goodies klaar op IMG_2108 ronde tafels en onze gastvrouw heet ons in het Nederlands welkom (gelukkig vertaalt ze het snel in het Engels zodat we haar ook echt verstaan ;) De film die wordt vertoond over Valencia heeft als thema: Passion for learning. Heel veel medewerkers -docenten, ondersteuning- komen aan het woord en zij geven het antwoord op de vraag waarom hun werk belangrijk is. Ik vind het mooi om te zien dat er nadrukkelijk aandacht wordt gesteed aan het belang van het werk van iedereen!

Wat verder opvalt in het verhaal, is de verhouding faculty vs IMG_2113 staf, dat wil zeggen docenten / ondersteunend personeel. Op een groep van 2700 medewerkers zijn er iets meer dan 400 docenten (!). Of heb ik dat verkeerd begrepen?? Docenten geven dus les. De ondersteuning doet de rest. Bij heet rondlopen zien we dat die ondersteuning ook door leerlingen wordt ingevuld. Onze groep wordt rondgeleid door een nederlandse studente (grappig he?) die -naast het volgen van lessen- 20 uur per week op school werkt. En daar ook geld mee verdient. Dat zouden we toch ook meer moeten doen... !!

Dan volgt er een verhaal over Shared Governance. Superinteressant en inspirerend, daarover later meer... misschien vertelt iemand anders daar wel over??(later merk ik dat Peter van Aa van ROC Eindhoven hier ook inspirerend over kan vertellen!: het Eindhovens Model)

Maaike


Zondag: all american day

zeven uur buiten staan, dat valt normaal niet mee, maar gisteren ging me dat goed af. De hele groep moet zich buiten op lengte sorteren en vormt daarna groepjes van drie en begint aan een wandeltocht naar een pancake restaurant voor het ontbijt. Ik wandel met Marc, Ewout en Frank. Ewout pakt eerst snel de gps van de kamer, zodat het niet 'fout' kan gaan: we starten daarom later dan de rest en IMG_2057het voelt allemaal heel avontuurlijk... vooral als er geen voetpad is en we langs de snelweg lijken te wandelen...  (addy zei het al...) Onderweg AMAZING sights!  Zoals dat gebouw dat op zijn kop uit de lucht lijkt te zijn gevallen. In Orlando zie je veel 'onechte' dingen: De Efteling ligt op straat! IMG_2063

Het ontbijt is eh... uitgebreid. Bijna iedereen gaat kopje onder in het amerikaanse gevoel. Dan pakken we de bus naar SeaWorld!!  Iedereen krijgt een kaartje waarmee je Voor Een dag Volwassen kunt zijn in SeaWorld. IMG_2071 We laten ons inspireren, ontroeren en verbazen door de Orka's, dolfijnen en walvissen. IMG_2086Ondertussen ontstaan er heel veel leuke en ontspannen gesprekken en ontmoetingen met andere Nederlanders uit de groep. Echt een heerlijke dag! (ik zal het maar niet hebben over de aangename temperatuur en de heerlijke zon... want dan wordt iedereen jaloers ;-)

Maaike


Spetterende shows in Seaworld

DSCF2222De jet-lag opvangen op een zondag in Orlando..... hoe doe je dat? Nou, je gaat naar Seaworld..... laat je eerst verrassen door de groodsheids van het zeespectakel 'pretpark Seaworld'. Ga dan in de WET ZONE van de Orcashow zitten en een flinke zeewaterdouche zorgt voor het optimale ''waky waky'' gevoel. Ben je nog niet fit genoeg? Dan zet je je adrenalinepomp nog een tandje hoger in de KRAKEN. Dat is geen achtbaan maar een rollercoaster. Als je het verschil wil weten.... try before you die! Dan beetje zon en 'n biertje..... klaar. Deze jetlagtreat is 26 oktober 2008 ontwikkeld en getest door een aantal Nederlanders op de betreffende locatie. Uitslag: het werkt!!!!

John Schobben

HvVelzen (Small)


Zondag in Orlando
Het was nog donker toen de groep om 7 uur verzamelde bij de ingang van het hotel. Addy stelde ons op in rotten, gesorteerd op lengte en zo werden willekeurige groepjes gevormd die met een routebeschrijving op pad gestuurd werden naar het ontbijt. Na 3 mijl en een mooie wandeling van ruim een uur kwamen we aan bij zo'n typisch Amerikaans ontbijtrestaurant, met keuze uit gebakken eieren, hamburgers of pannekoeken. Geweldig om te zien wat sommige mensen bestelden én het gezicht dat ze trokken toen het werd opgediend!.
Daarna met de bus naar Seaworld waar we de rest van de dag hebben doorgebracht in een prachtige omgeving met veel shows en nog meer om te fotograferen. Zodra we een betere verbinding hebben volgen er meer foto's!
De stemming zit er goed in en overal zijn al afspraken gemaakt voor nevenactiviteiten. Leuk om te zien hoe snel mensen contacten leggen. Ook al was het zondag, er is veel over het werk gepraat, maar wel in een ontspannen sfeer en een prachtige omgeving...


zondag 26 oktober 2008
In Orlando aangekomen
Na een "bumpy" flight bij de landing boven Washington vanwege T-Storms daar, zijn we gearriveerd in International Plaza en Spa Resort in Orlando.

Annemarie en de rest van de groep zaten al lekker aan de borrel in de poolbar.




De kamers liggen verspreid over een gigantisch terrein met diverse zwembaden. Het zwembad met watervallen en fonteinen wordt ook 's nachts flink gebruikt.

Vanwege de jetleg vroeg wakker heb ik al even genoten van een frisse duik bij maanlicht. Nu opweg naar de lobbey voor de start van het programma

Voorpret boven Groenland.

We zijn vertrokken van Schiphol. Mooi op tijd. Onze groep is compleet. Voor ROC de Leijgraaf betekent dat, dat we in de lucht zitten met vijf mensen. Twee docenten (Josine en Pascal; uitblinkers die de afgelopen jaren veel werk verzet hebben voor De Leijgraaf), twee medewerkers van de afdeling Onderwiijs & Ontwikkeling (Stephanie & John), en één voorzitter College van Bestuur (Marc). Samen met 65 andere collega's uit de ROC-wereld gaan we Valancia Community College bezoeken en de conferentie Educause.

We hebben ons goed voorbereid op de reis. In onze tassen zit een conferentie-schema met de workshops die we gaan bezoeken en we hebben een prachtige presentatie bij ons over het Nederlandse onderwijs, die we maandag gaan geven tijdens ons bezoek aan Vanlencia CC.

We hebben ons ook op andere zaken voorbereid. Zo weten we dat we woensdagavond een basketball wedstrijd gaan bezoeken tussen de Orlando Magic en de Atlanta Hawks (NBA Eastern Conference) en we hebben het speelschema van The House of Blues in Down Town Disney Orlando. HOB is eeen Amerikaanse muziek-keten die een groot aantal vestigingen heeft ind egrote steden van de USA. Zo heeft ondergetekende nog hele  goede herinneringen met HOB Chicago.

De reis zal zeker ook in het teken staan van de grote waterdieren. De kennismakingsdag (morgen / zondag) gaat naar Seaworld, terwijl we dinsdag een tripje gepland hebben naar Cristal River Florida om te zwemmen met Manatees (zeekoeien). Deze plantenetende waterbeesten van 3 meter lang zijn vriendelijk voor mensen en laten zich prima benaderen onder water. Je kunt ze zelfs aaien.

In dit eerste bericht zit een hoog pret-gehalte. Toch weet ik uit ervaring dat we straks terug komen met een club mensen die een week lang onderwijs gegeten en gedronken heeft. Het gezelschap wisselt enorm veel ervaringen uit en praat dag en nacht over onderwijs. En we hebben hoge verwachtingen van Educause. Tot nu toe gingen we altijd naar de CIT (Conference on IT) maar het programma van Educause ziet er veelbelovend uit,

Zo, we zitten intussen boven Canada. Het Leijgraaf Team is in het trotse bezit van een ASUS (een kleine laptop van 18 bij 12 cm), speciaal ter beschikking gesteld door het CvI om verslag uit te brengen van onze studiereis. Dus de lezer zal meer van ons horen. Het Leijgraaf-team zal life verslag uitbrengen van onze studiereis, onze speciale activiteiten en van onze impressies van de USA, midden in een kredietcrisis en de verkeizingstsrijd tussen Obama & McCain,

We zijn er klaar voor en we hebben er zin in !!!!

Marc Veldhoven.


zaterdag 25 oktober 2008
We zijn op weg!
Zo, iedereen is uiteindelijk gearriveerd op Schiphol en de eerste groep zit zelfs al in het vliegtuig. De stemming is goed en er wordt nu al volop genetwerkt door mensen die elkaar een uur geleden nog niet kenden, grappig is dat.
Dit keer deelde het Consortium geen cowboyhoed uit maar lekkere hoofdkussentjes. Het wordt dus vast comfortabel vliegen...

vrijdag 24 oktober 2008
Borrel tijdens CvI Ronde tafel bijeenkomst

Op dinsdagavond organiseren wij een Ronde tafel bijeenkomst in het hotel voor onze deelnemers. De huidige ontwikkelingen van de dollarkoers bedreigden ernstig onze gewoonte jullie tijdens deze bijeenkomst van een drankje te voorzien....


Wees gerust : de bar gaat open!


We hebben één van de deelnemende bedrijven aan de studiereis én tafelvoorzitter tijdens de bijeenkomst Gert-Jan Gerrits en zijn bedrijf Cap Gemini bereid gevonden om de borrel te sponsoren!


De bijeenkomst vindt plaats in het hotel in zaal Tampa Bay-1 van 19.00 tot 20.00 uur.


Wijziging vlucht C2
Groep C2: United Airlines

Amsterdam (SPL) vertrek 25 oktober 12.25 uur UA 947
---------------------------------------------
Washington
Dulles (IAD)
aankomst 25 oktober 15.08 uur
Vlucht duurt 8:43 uur / lunch en snack/type B767

Washington
Dulles (IAD) vertrek 25 oktober 17:31 uur UA 1565
--------------------------------------------
Orlando (MCO)
(International)
aankomst 25 oktober 19:48 uur
Vlucht duurt 2:17 uur / geen service aan boord/type A320


Orlando (MCO)
International) vertrek 31 oktober 11:54 uur UA 1508
--------------------------------------------
Washington

Dulles (IAD aankomst 31 oktober 14:03 uur
Vlucht duurt 2:04 uur / geen service aan boord/type A320

Washington
Dullus (IAD)
vertrek 31 oktober 17.56 uur UA 946
---------------------------------------------
Amsterdam (SPL) aankomst 1 november 06:15 uur

Vlucht duurt 7:16 uur / diner en snack/type B777

Morgen is het zover!

Morgen is het zover : we verzamelen in twee groepen op Schiphol, zoals aangegeven in het programmaboek. Daar ontvangt u dan het een print van uw e-ticket, het “smoelenboek” en een update van het programma.

Groep C1 (vlucht KLM/NorthWest)
om 07.00 uur in vertrekhal 2, bij balie 9
Addy en Annemarie staan daar voor u klaar

Groep C2 (United Airlines)
Om 9 uur in vertrekhal 3, bij rij 26
Ellen en Willem staan daar voor u klaar

Bij het inchecken moet u het formulier “Vereiste gegevens voor alle passagiers naar de Verenigde Staten” ingevuld inleveren. Formulier kwijt? Klik HIER

donderdag 23 oktober 2008
Publiceren op het weblog

Deelnemers aan de studiereis naar Orlando die zelf bijdragen willen schrijven en publiceren op het weblog hebben daarvoor verschillende mogelijkheden:

  • Je kunt je bericht zelf naar een e-mail adres sturen waardoor het gelijk gepubliceerd wordt op het weblog. Dit e-mail adres kun je vragen bij een van de reisleiders. Het werkt heel simpel en je hoeft geen enkele kennis van Bloggen te hebben. Het onderwerp van je mailtje wordt de titel van je bericht en de inhoud van je mailtje wordt als tekst gepubliceerd. Stuur je een foto als attachment mee met datzelfde bericht dan komt deze er keurig bij te staan!
  • Wil je het bericht niet direct zelf plaatsen maar eerst voorleggen aan de redactie, stuur je mailtje dan naar redactie@cviweblog.nl. De redactie zorgt dan voor plaatsing, maar in dat geval zal er enige vertraging zijn in het plaatsen.
  • Heb je ervaring in het werken met Blogger, dan kan er een account voor je worden aangemaakt zodat je via het Blogger dashboard kunt werken. Vraag hiernaar bij de reisleiding.
  • Werk je met een van de door het Consortium beschikbaar gestelde netbooks, dan vind je daarop het programmaa Windows Live Writer. Dit programma is zo geconfigureerd dat je direct daarvanuit naar het weblog kunt publicereen. Het voordeel van het werken met dit programma is dat je ook aan een bericht kunt werken als je geen verbinding hebt met internet. Zodra dat wel het geval is kun je het bericht alsnog publiceren.
  • Tenslotte kun je natuurlijk ook een bericht offline aanmaken ein een tekstverwerker en via e-mail doorsturen naar de redactie of doorgeven op een usb stick.
  • Maak je foto's die je gepubliceerd wilt hebben, dan kunnen die via een SD kaartje overgezet worden.

Vergeet in alle gevallen niet om je bericht te ondertekenen met je eigen naam! Een goede en actuele vulling van het weblog is dus mede afhankelijk van jullie bijdragen: deel je kennis zodat we die kunnen vermenigvuldigen...


dinsdag 21 oktober 2008
Abonneren via e-mail
Voor iedereen die (nog) geen gebruik maakt van RSS is het nu mogelijk om zich via e-mail te abonneren op de berichten die op dit weblog geplaatst worden.
Gewoon je e-mail adres invullen in het venster bovenin de sidebar hiernaast en je krijgt iedere keer het laatst geplaatse bericht automatisch in je mailbox!
Aanmelden kan ook via deze link.

zaterdag 18 oktober 2008
Slapen op Schiphol

Volgende week zaterdag moet ik om 8.30 uur op Schiphol zijn, maar als ik de eerste trein vanuit Emmen neem kom ik alsnog te laat. Dus maar weer in een hotelletje. Nu zijn er verschillende op en rond Schiphol, maar hoe dichterbij hoe duurder natuurlijk. Alternatief is een hotel in de buurt en gebruikmaken van een pendelbus.
Sinds kort kun je toch voor weinig geld óp Schiphol overnachten, en wel op 100 meter lopen van terminal 3. Een nieuw concept waarbij alle luxe in 14 vierkante meter gepropt wordt. Bij het boeken kon ik al aangeven in wat voor mood ik straks ben, welke kleur de kamer moet hebben, welke muziek er draait en hoe warm het er moet zijn. Al deze dingen zijn in te stellen met een moodpad waarmee je ook de breedbeeld tv bedient. Natuurlijk is er gratis internet, dus ik denk dat ik vrijdagavond maar vroeg op stap ga...

donderdag 9 oktober 2008
Grootse Educause Party
Op de donderdagavond vindt een grootse Educause Party "Feel the Spirit" plaats in Universal CityWalk voor alle Educause deelnemers. Compleet met "Rock 'til you drop" muziek en een "all you can eat buffet style" diner.

Educause verzorgt shuttle busverbinding naar de locatie vanaf 7 uur. Het einde van deze Party is voorzien rond 11 uur. Dit willen we natuurlijk niet missen!

maandag 6 oktober 2008
Programmaboek
Het programmaboek van het CvI is nu ook online beschikbaar: